Настала пора збору врожаю (спочатку – цибуля-сіянка, часник, цибуля-ріпчаста), згодом – картопля тощо. На вивільнених з-під цих культур ділянках інтенсивно проростають бур’яни, ґрунт у серпні починає висихати. А пересихання ґрунту, як відомо, призводить до загибелі корисних мікроорганізмів, порушення водно-повітряного балансу і, як правило, до зниження майбутніх врожаїв. Отже, чи варто залишати земельну ділянку після збору врожаю до наступної весни? Мабуть, хтось скаже, що варто: мовляв, хай земля відпочине, водночас плануючи її восени чи навесні збагатити гноєм або мінеральними добривами…
Але чи справді це є найоптимальний варіант поводження із землею-годівницею? Ні. Бо з гноєм чи без верхні шари грунту все одно будуть висихати, проростати бур’янами, які забиратимуть вологу, поживні речовини, корисні мікроорган
...
Читати далі »