Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS
П`ятниця, 19 Квітня 2024
Головна » 2011 » Вересень » 2 » Помідори продовжують молодість
18:28
Помідори продовжують молодість

  Зараз саме час збору врожаю стиглих томатів. За змістом вуглеводів, органічних кислот, мінеральних речовин, макро-і мікроелементів плоди томатів - справжня «овочева аптека».

  Цікава історія появи цього овоча на обідньому столі. Так, у Західній Європі, куди томат був завезений Колумбом з Південної Америки, його довгий час вважали декоративним і лікарською рослиною, а плоди - отруйними і неїстівними. Недарма Карл Лінней присвоїв йому латинський термін «Solanum likopersikum» - «вовчий персик», де слово «вовчий» підкреслювало неїстівне його плодів. Але вже в «Ботанічному словнику», виданому в 1811 році в Німеччині, про томатах сказано: «Хоча томат і вважається отруйною рослиною, в Португалії і Богемії роблять з нього соуси, що відрізняються вкрай приємним кислуватим смаком», пише sunhome.ru.

  В городах Криму, півдня України, в околицях Астрахані і навіть у центральній смузі Росії томати з'явилися наприкінці XVIII століття. Їли їх так само, як огірки, - з оцтом і іспанським перцем. Правда, деякі ботаніки ще довгий час вважали томати неїстівними, пояснюючи тим, що плоди цієї культури відносяться до сімейства пасльонових, до якого входять такі отруйні рослини, як тютюн, беладона, блекота, дурман. Всі ці рослини містять алкалоїди (азотвмісні органічні сполуки рослинного походження), які надають сильне фізіологічний вплив на організм людини і тварини. Але в овочевих культурах, що належать до цього сімейства - баклажанах, картоплі, фізаліс, томатах, - алкалоїди в чистому вигляді зустрічаються рідко. Вони входять до складу глікозидів - з'єднань з цукрами. Несахарістая частина молекули глікозиду (аглікон) може бути представлена ​​не тільки алкалоїдами, але і залишками спиртів, ароматичних сполук, стероїдів, органічних кислот. Ці речовини і обумовлюють специфічні аромат і смак овочів. Але при дозріванні в плодах томатів відбуваються складні біохімічні реакції, при яких вміст алкалоїдів у аглікону знижується до безпечного рівня. Тому що дозрівають і зрілі томати не представляють ніякої загрози для здоров'я.

  Продуктом масового споживання томати стали в Росії лише в 50-60-ті роки минулого сторіччя. Ще більшу популярність у всьому світі вони придбали за останні роки - після публікацій результатів багатьох досліджень про цілющі властивості цих плодів. Проте деякі медики до цих пір не рекомендують включати томати в раціон пацієнтам, що страждають такими захворюваннями, як подагра, поліартрит, захворювання нирок і печінки, посилаючись на високий вміст в них пуринів і щавлевої кислоти. Але біохіміки встановили, що пуринів і щавлевої кислоти в томатах значно менше, ніж в щавлі, шпинаті, картоплі та буряку. А з бадилля томатів виділені стероїдні глікоалкалоїди, зокрема Томатина - речовина складного хімічної будови, з якого синтезується цінне ліки - кортизон, який застосовується при лікуванні ревматизму, артриту, нейродерміту, бронхіальної астми та інших захворювань. Завдяки цьому незаперечним фактом томат нарешті повернув собі репутацію нешкідливого овоча.

  Томати містять біологічно активні речовини, у тому числі каротиноїди: бета-каротин, ксантофілл, лікопін, а також вітаміни Е і С. Всі вони антиоксиданти і не менш важливі для нашого організму, ніж кисень для дихання, оскільки нейтралізують надлишкові вільні радикали. Останні дослідження вчених багатьох країн підтвердили, що лікопін - попередник вітаміну А і його антиоксидантна активність вдвічі вище, ніж у бета-каротину. Найбільше лікопіну міститься в червоних і рожевих томатах, вирощених у відкритому грунті в тепле сонячне літо. За даними деяких учених, добова доза цього каротиноида для нашого організму становить 10-15 мг, таке його кількість міститься приблизно в 0,5 кг томатів, у двох склянках томатного соку або в 3-4 столових ложках томатної пасти або томатних соусів. Лікопін відрізняються міцною структурою і при нагріванні під час переробки томатів у томатну пасту або кетчуп не руйнуються.

  Для повного засвоєння нашим організмом лікопіном і бета-каротину продукти, що їх містять, зокрема томати, необхідно вживати разом з жирами, найкраще з рослинним маслом, соусом, що містить жир, або сиром.

  Механізм лікувальної дії лікопіну поки не зовсім з'ясований, але корисні властивості цієї речовини важко переоцінити. Каротиноїди томатів володіють протипухлинною дією і стримують розвиток ракових клітин - такі висновки наведені в огляді, опублікованому в журналі Національного онкологічного інституту США. Його автор, американський вчений з Гарвардського університету Едвард Джіованнуччі, проаналізував дані 72 проведених раніше досліджень, в яких простежується зв'язок між споживанням в їжу томатів і профілактикою раку, особливо передміхурової залози, легенів і шлунку.

  Томати продовжують молодість. У плодах цього овоча багато яблучної і лимонної кислоти, вони підтримують кислотно-лужний баланс організму, пов'язують надлишок кислот, що утворюються в процесі обміну речовин, запобігають передчасному старінню. Томати будуть до речі в меню літніх і ослаблених людей, а також тих, хто страждає порушенням сольового обміну і ожирінням. Калорійність томатів невелика - 18-20 ккал на 100 г, а засвоюваність - висока.

  Томати, на відміну від інших овочів, легко піддаються переробці, оскільки мають досить високою кислотністю, що гарантує повну безпеку готової продукції при зберіганні. Без великих затрат праці і часу можна заготовити на всю зиму томатну пасту, кетчуп, різні соуси. Наводимо один з найпростіших способів заготовки: зрілі томати обдають спочатку окропом, потім холодною водою, знімають шкірку, подрібнюють будь-яким способом, доводять до кипіння і кип'ятять не більше 5 хвилин. Після цього протирають через сито, відокремлюючи насіння. Утворений сік з м'якоттю ще раз доводять до кипіння, додавши за смаком сіль, цукор, чорний і червоний гіркий перець, листя базиліка, парасольки кропу. Кип'ятять ще 10 хвилин, розливають у чисті простерилізовані скляні банки будь-якої ємності і герметично закупорюють. Зберігають у темному місці.

  Готовий продукт можна вживати в їжу щодня, поповнюючи тим самим запас каротиноїдів та інших корисних і необхідних речовин.

Категорія: Флора | Переглядів: 1435 | Додав: e-miks | Рейтинг: 0.0/0